O Pirovcu

Životopisno mjesto na Sredozemlju gdje je priroda nakanila usrećiti sva ljudska osjetila. Ponudila je neponovljivost sunca i sunčevih zalazaka, morskih raskoąi, gromača i kamena. U jedinstvenu kantilenu splela je tajne primorskog bora, vinograda, maslinika, lovora i smokava, bonaca i maestrala. Osvitima i sutonima gospodari raskošni Bakho. Vinom i radošću umiva se svakodnevno u Pirovcu, najzapadnijem dijelu Šibensko-Kninske županije. Uz Vodice i Primošten, Pirovac je najznačajnije turističko mjesto i općinsko središte.

Mini povijest Pirovca

Prvi put Pirovac se spominje prigodom utemeljenja Šibenske biskupije, 1298.godine. Na tom lokalitetu zatječemo 1505. godine naseljeno mjesto mediteranskih odlika. Sačuvana obilježja burne i bogate prošlosti, danas kulturno – spomeničke vrijednosti.

Pirovac se smjestio na sjevernoj obali Pirovačkog zaljeva, svojim lijepim prastarim licem tako vječno okrenut suncu. Njegov zaljev prirodni je fenomen, 10 kilometara usječen u kamen i mediteransko raslinje ąto svoje zanosne mirise miješa s iskonskim morskim mirisima. Resi ga kolajna prirodnih plaža, pjeskovitih uvala i plače umilna morska struja, koja tijekom ljeta toplinu mora uznosi 3-4°C iznad prosječne topline Jadranskog mora, oku se stalno nudi, u svako doba dana drukčiji, pogled na bajkoviti otočić Sustipanac.

Okolica Pirovca

Kao i cijela Šibenska županija, PIROVAC leži na dlanu dva nacionalna parka: otočkog raja “Kornati” i kraške ljepotice jedinstvenih slapova “Krka“.

Južni krak Pirovačkog zaljeva Makirina prirodno je kupalište s ljekovitim peloidom. Sastavom, kvalitetom i količinom taj lokalitet ljekovitog mulja nadmašuje sve poznate lokalitete u Hrvatskoj. Njegova medicinska primjena pretpostavka je pravog turističkog buma. Riječ je o peloidnom lokalitetu zapremine 414.800 m2.
Pet kilometara sjevernije nalazi se Vransko jezero, idealno za sportski ribolov.


Jadranskom cestom Pirovac je povezan s kulturno – povijesnim središtima: Šibenik (22 km), Zadar (48 km), Trogir (85 km) i Split (108 km). Cestom Pirovac – Benkovac najkraći je put od Jadranske obale do Zagreba.

Smještaj je organiziran u komfornim apartmanima, sobama, autokampovima, te hotelsko-turističkom kompleksu “Miran” (hotel s vilama i autokampom). Gastronomske užitke i najpoznatije dalmatinske specijalitete nude privatni restauranti, gostionice, konobe, pizzerie, a dopunjuju ih atraktivni caffei i night – clubovi.

Pirovačke ljetne noći ispunjene serenadama, pirovačke lipe kale i dvorići, kamenita seoska vrata. Kamen, more i masline, lovor, smokve i mocire, miris, vino i konobe odgovorit će na sva vaša pitanja, povest će vas u jedinstvenu pustolovinu dionizijskim tragom začinjenim ustrajnom cvrčkovom kantilenom.

Fotogalerija / Gallery

O Pirovcu - zalazak
O Pirovcu - ptičja perspektiva
O Pirovcu - zalazak
O Pirovcu - ptičja perspektiva