Video

O promotivnom videu Pirovca

Pirovac promo video napravljen je 2014. godine i objavljen na YouTube-u 27.10.2014. godine u svrhu oglašavanja Pirovca kao ljetne turističke destinacije. Kreirao ga je i postavio na online platformu kanal “Feel Pirovac”.

O Pirovcu

Pirovac, općinsko središte, staro je dalmatinsko naselje smješteno u Pirovačkom zaljevu, a Jadranskom turističkom cestom povezan sa Šibenikom od kojega je udaljeno 23 km, od Zadra 48 km, Trogira 85 km i Splita 108 km. Njegov zaljev prirodni je fenomen, 10 km usječen u kamen i mediteransko raslinje što svoje zanosne mirise miješa s iskonskim morskim mirisima. Na ovom području dominira blaga klima koja omogućava lijepa, topla ljeta i blage zime. Obalu ocrtava njena razvedenost sa brojnim uvalama u kojima su se smjestile kristalno čiste kamene i šljunčane plaže i otoci na čijem arhipelagu se smjestio Nacionalni park “Kornati”.

 

Mjesto krasi nekoliko vrijednih kulturno-povijesnih spomenika. Važni spomenici iz tog doba su: stari bedemi podignuti 1505. godine i crkva Sv. Jurja podignuta 1506. godine, a sagradio ih je Petar Draganić. Crkva je rekonstruirana u 18. stoljeću u baroknom stilu, gotički sarkofag u kapeli obitelji Vrančić – Draganić nalazi se na mjesnom groblju s reljefom iz 1447. godine i ostaci staroga franjevačkog samostana iz 1511. godine na otoku Sv. Stjepana.

 

Na otoku su pronađeni ostaci rimske civilizacije. Mjesto Pirovac krase brojne prirodne plaže, pjeskovite uvale, a oku se stalno nudi, u svako doba dana drukčiji, pogled na bajkovit otočić Sustipanac. Kao i cijela Šibensko-kninska županija, Pirovac leži na dlanu dva nacionalna parka: otočkog raja “Kornati” i kraške ljepotice jedinstvenih slapova “Krke”.

 

Južni krak Pirovačkog zaljeva MAKIRINA prirodno je kupalište s ljekovitim peloidom. Sastavom, kvalitetom i količinom taj lokalitet ljekovitog mulja nadmašuje sve poznate lokalitete u Hrvatskoj. Njegova medicinska primjena pretpostavka je pravog turističkog “booma”. Pet kilometara sjevernije nalazi se Vransko jezero, idealno je za sportski ribolov. Smještaj gostima nudi hotel Miran i bungalov-naselje u uvali Vrulje te suvremeno opremljeni auto-kamp. Ugodan boravak gostima nude komforno opremljene privatne kuće i vile, apartmani i privatni auto-kampovi.

 

Izvori:

Tekst je preuzet sa službene stranice Općine Pirovac te Turističke zajednice općine Pirovac.

Saznajte povijest ovog male, no nepobjedive općine na njihovom linku: https://www.pirovac.hr/index.php/component/k2/item/132-povijest-pirovca

Te ako ste u potrazi da ostalim turističkim obilježjima Pirovca posjetite Turističku zajednicu općine Pirovac na linku: https://www.tz-pirovac.hr/